Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsborna står utanför kyrkan

När stat och kyrka skildes åt avskaffade Ås församling kyrkofullmäktige som församlingens högsta beslutande organ. Kyrkofullmäktige hade 20 ledamöter och offentliga sammanträden samt tillsatte ett kyrkoråd med 10 ledamöter för den dagliga driften.

Annons

Man ersatte det med enbart ett direktvalt kyrkoråd, med 10 valda ledamöter och slutna sammanträden. Medinflytandet och insynen för församlingsborna reducerades därmed kraftigt.

Ås Hembygdsförening begärde från sitt årsmöte för ett år sedan en återgång till ordningen med fullmäktige. Sådan kan beslutas av kyrkorådet före 1 februari i år. Begäran avslogs. En ny grupp, ”Ås församlings väl”, som avser att ställa upp i kyrkovalet i september för att skapa en valmöjlighet när det partipolitiska deltagandet upphör, inbjöd i höst till samtal om vilken instans valet skulle avse. Inbjudan avvisades. Några ledamöter i kyrkorådet begärde ett offentligt sammanträde, med allmänheten inbjuden till diskussion. Begäran avslogs, ett klart brott mot kyrkoordningen. Jag kommer därför att begära en beslutsprövning. Av förarbeten till kyrkoordningen framgår nämligen tydligt att för församlingen principiellt viktiga och grundläggande frågor av demokratiska skäl skall behandlas och debatteras offentligt.

Varför är kyrkorådets styrande majoritet så intensivt emot en bättre representation för Åsborna i församlingens styrande organ? Även om gamla tiders kyrkofullmäktige ibland var ganska tröga och initiativlösa så betyder ju inte det att man inte skall sikta till att få ett samlande organ som kan ta upp bygdens kyrkliga, gemenskapsfrämjande och människovårdande behov på ett bredare sätt än kyrkorådet länge har gjort. Om kyrkorådet inser min poäng finns det ännu tid för ett sammanträde vid vilket man i enighet kan besluta att återskapa kyrkofullmäktige.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons