Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vissa vinner på krisen

 
Corona: Näringsliv
Visa alla artiklar

Många bidrag krävs även när ekonomin ska börja fungera på nytt efter coronakrisen. Nu senast kräver Ingvar Persson på ledarsidan i  Aftonbladet ett extra barnbidrag. Bra för de familjer som behöver ett tillskott i kassan. 

Vi får dock inte glömma att många hushåll har sparat pengar under innesittandet. Om för mycket statliga pengar slussas ut utan att de som inte har förlorat nåt under krisen beskattas extra riskeras inflation.

Inte minst för att det tar tid för produktionsapparaten att komma igång igen. Att ersätta den förlorade materiella  produktionsmängden kan vi avstå ifrån som ett bidrag till en bättre klimatpolitik.

Jag har inte förmågan att förutse vilka skatter som fungerar för detta ändamål men det finns det säkert experter som kan. Statens olika bidrag är nödvändiga under coronakrisen liksom de var under finanskrisen, men då misslyckades vi med återbetalningen av finansieringen och orimliga vinster uppstod.

En bra början är dock att garantera att framtida bolagsvinster tas i anspråk för att återställa balansen i statsfinanserna samt att de som vann på eller åtminstone inte förlorade under krisen också ger sitt bidrag. 

Kick Leijnse

Civil ekonom

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel