Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi vill ha dialog om jordbruksmarken i Torvalla by

Den senaste tiden har det diskuterats en hel del om kommunens beslut att planlägga jordbruksmark i Torvalla by. Enligt Miljöbalken ska brukningsvärd jordbruksmark endast tas i anspråk om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och där alternativ saknas.

Från kommunens håll har vi hört att marken inte anses brukningsvärd och att den är mindre betydelsefull då det främst är vall som växer där. Vi i LRF:s kommungrupp i Östersund vill kort sammanfatta några av våra synpunkter på kommunens resonemang i sådana här fall.

Vallodling är grunden för vårt läns livsmedelsproduktion av kött och mjölk. Den binder också koldioxid från atmosfären till marken och fungerar alltså till klimatnytta.

I  spåren efter Covid-19-smittan ser vi vårt sårbara beroende av globala leveranskedjor. Sverige behöver producera mer mat när varannan tugga vi äter är importerad.

Svenskt jordbruk är idag så effektiviserat att ökad produktion behöver bygga på att vi brukar mer åkermark. Även sådan som inte aktivt brukats över en period.

Jordbruksmarken är en ändlig resurs. Den kan inte återskapas när den väl bebyggts. Det krävs en noggrann och restriktiv bedömning av varje enskilt fall när det kommer till att planlägga på matjord.

LRF kommungrupp i Östersund vill gärna ha en fortsatt och kontinuerlig dialog med kommunen för att skapa goda och hållbara arbetssätt för framtida planläggning i Östersunds kommun.

LRF Östersunds kommungrupp

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel