Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi måste ställa om – fort

Världens länder planerar att om tio år producera mer än dubbelt så mycket fossila bränslen som vad som kan förbrännas om uppvärmningen ska begränsas till 1,5 grader. Det visar en ny rapport från Stockholm Environment Institute.

Därför är det glädjande att EU-banken i veckan bestämt sig för att sluta investera i fossila bränslen.

EU-banken ska dessutom lansera den mest ambitiösa klimatinvesteringsstrategi som en offentlig finansiell institution någonsin haft.

Nu är det hög tid för Stefan Löfven och den rödgröna regeringen att följa efter och sluta placera våra gemensamma pensionsfonder (AP-fonderna) i det som förstör vår värld. Trots ett nytt regelverk med ökat fokus på hållbarhet fortsätter AP-fonderna att investera miljarder i de 200 värsta fossilbolagen.

Ska vi ha någon chans att klara Parisavtalet, som ska diskuteras på klimattoppmötet i Madrid med början den 2 december, måste världens länder istället investera det enorma pensionskapitalet i omställningen; utbyggnad av förnybara energikällor, kollektivtrafik, elektrifierade vägar, energieffektiviseringar etc. Pensionsavkastningen kan garanteras genom att stater ger ut gröna obligationer.

Kombinerat med ett slutdatum för fossil energi och en internationell skatt på växthusgaser vars intäkter till stor del viks till FN:s gröna fond, finns chansen att klara 1,5-gradersmålet. Kommer du, miljöminister Isabella Lövin (MP), att driva detta under Klimattoppmötet i Madrid?

Pontus Björkman, engagerad i #GlobalClimateActionDay

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel