Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vem törs ta bort en infekterad rotfylld tand?

Tandhälsoförbundet får flera desperata samtal varje vecka från personer som vill ta bort rotfyllda tänder eller rensa bort kvarvarande infektioner efter tandutdragning. De ringer för att de inte hittar en tandläkare beredd att göra ingreppet, trots att tanden är död och inflammerad. En rotfylld tand är en död kroppsdel och Tandhälsoförbundets (Tf:s) erfarenhet är att kroniska sjukdomar, extrem trötthet och värk (särskilt i käke och ansikte) kan försvinna efter extraktion av rotfyllda tänder. Ändå är det nästan omöjligt att hitta tandläkare beredda att ta bort tanden.

Ingen evidens finns för att rotfylla tänder eller för att behålla döda kroppsdelar. Ändå vågar inte tandläkare ta bort den döda tanden. Orsaken återfinns i Socialstyrelsens riktlinjer för vuxentandvård där det står att förstahandsalternativet är att göra om rotfyllningen även om den är infekterad. Tillsynsmyndigheten IVO som utövar tillsyn har anmärkt på tandläkare som tar bort rotfyllda tänder, vilket gör att de flesta tandläkare är oroliga att mista sin legitimation om de utför sådana ingrepp. Just nu pågår ett ärende där IVO hotar med att legitimationen ska återkallas på grund av att tandläkaren tar bort rotfyllda tänder och rensar käkbenet från infektioner. Samtliga granskade patienter har blivit bättre eller helt friska av behandlingen.

IVO:s tjänsteutlåtande är fullt av felaktigheter som är svåra att upptäcka då journalerna är sekretessbelagda. Uppenbart vill IVO statuera exempel för att kritiken mot rotfyllningar ska tystna.

Ingen annanstans i kroppen behåller man en död kroppsdel på grund av risk för inflammationer. Därför är IVO:s agerande mycket märkligt, men tyvärr finns visst stöd i Socialstyrelsens riktlinjer.

Riktlinjerna för vuxentandvården bör därför ändras och Socialstyrelsen bör ge ut information om risker med rotfyllningar. I dag blir alltför många sjuka av sina rotfyllda tänder, vilket är kostsamt både för samhället och den enskilda individen.

Ann-Marie Lidmark

vd Tandhälsoförbundet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel