Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vem bestämmer vem som ska få leva?

Finland har tagit det stora steget. Att stänga ner sin huvudstad med omnejd för att försöka hejda coronasmittans framfart i övriga regioner.

I Österrike förbereds en gruppstämning mot myndigheter som anses ha bidragit till ökad smittspridning genom att ha fördröjt stängning av populära skidorter.

I Sverige uppmanas vi till försiktighet, men i dagsläget kan vi trots pågående smittspridning åka upp till de vita vidderna för att fira påsk. Här inväntar vi facit på vilken som är bästa väg att gå.

På LT: s debattsida den 30 mars uppmanar läkare människor att de inte ska åka till fjällen. De vet hur ansträngd vår vårdapparat redan är. En överläkare på Karolinska sjukhuset uttalade sig i TV härom dagen och sa: "Om epidemin för en mycket större omfattning än för närvarande kan vård i respirator bara ges till patienter som bedöms ha minst ett år kvar att leva efter tillfrisknandet". Att i ett akut läge tvingas till den prioriteringen kan inte vara önskvärt. Inte heller att bli bortprioriterad.

Frågan är om det räcker att myndigheterna uppmanar till försiktighet, till minskat resande osv.

Facit kan komma att visa att tuffare beslut hade behövts.

Hemmasittande Utrikesbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel