Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Växtbaserad skolmat ger elever framtidshopp

Klimatkrisen och covid-19 skapar oro och ångest hos många unga. Nu när höstterminen börjar är det läge för skolorna i Jämtland att skapa framtidshopp genom att börja servera hållbar växtbaserad mat som standard.

Våra kejsare är nakna, varenda en, sa Greta Thunberg i Sommar i P1. Hon har rätt. Klimatkrisen är vår tids stora ödesfråga men våra makthavare vägrar att lyssna på vetenskapen och agera resolut. Det är 40 gånger bättre för klimatet att äta bönor än att äta nötkött, enligt Mat-klimat-listan från Sveriges lantbruksuniversitet.

“Om alla människor blev vegetarianer eller veganer skulle risken för pandemier vara oändligt mycket mindre”, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, till tidskriften Anlib. Nya virus sprids nämligen till människan från vilda djur via lantbruksdjuren och antibiotikaresistenta bakterier göds av djurindustrins enormt stora användning av antibiotika.

Från och med höstterminens start i Nyköping kommer de kommunala förskolorna och skolorna att erbjuda vegankost till alla som vill ha det. Det borde vara en självklarhet. Ett föredöme är Hagaskolan i Solna som serverar helt växtbaserade luncher och en buffé med dagens smårätter. Miljövänlig och näringsrik mat som ger eleverna stor valfrihet.

Nu är stunden inne för skolorna att satsa på klimatsmart skolmat där kött, ägg och mjölk ersätts av växtbaserade alternativ som inte orsakar pandemier.

Jonas Norberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel