Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Vart tog Åres gröna ledarskap vägen?

Annons

Centerpartiet i Åres mantra i valet för ett år sedan var att det behövdes “ett nytt grönt ledarskap” för att visa att det fanns ett mer hållbart alternativ i Åre kommuns politik än dåvarande majoriteten.

På torsdagens kommunstyrelse avhandlades ett antagande av Skogsbruksplanen för den kommunala skogen. I Åre kommuns översiktsplan står det “Kommunen som skogsägare Åre kommun bör föregå med gott exempel”, men majoriteten valde återigen att frångå det demokratiskt förankrade dokument som är fastslaget av kommunfullmäktige. Till exempel är inte en enda naturvärdesinventering i planen gjord av en biolog, trots att Åre kommuns skogsinnehav till allra största del är skog med en ålder som överstiger 100 år, något som vittnar om att det kan finnas skyddsvärda områden.

Den numer antagna Skogsbruksplanen pekar t.ex. ut området kring Fröå Gruva som ett område med produktionsskog. Alltså ett område som i teorin skulle kunna avverkas så snart skogsvårdsstyrelsen har handlagt en anmälan eller kan gallras när som helst, vilket kan leda till att stora mängder träd försvinner och påverkar rekreationsområdet mycket negativt. Det har gjorts en naturvärdesinventering runt Fröå Gruva, en inventering som visar på att höga naturvärden finns, men denna ingår inte i planen och den tas heller inte hänsyn till.

För Centerpartiet är hållbarhet och hållbar utveckling bara tomma ord. Syna dem i kanten så visar det sig att det gröna i “det gröna nya ledarskapet” bara betyder pengar.

Miljöpartiet Åre

Katrin Wissing, gruppledare

Matilda Pettersson, ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel