Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Värna varmbassängen

På många ställen i landet läggs bassänger ner. En undersökning som Reumatikerförbundet genomfört visar att på nästan ett tjugotal platser i Sverige har tillgången till varmvattenbassängträning försämrats under de senaste två åren. Denna utveckling måste stoppas.

I så gott som samtliga fall har nedstängningen av varmvattenbassängerna motiverats med kostnader kopplade till bassängernas renoveringsbehov. Badanläggningarna som byggdes på 60- och 70-talet står inför stora renoveringsbehov. Genom att likställa effekten och nyttan av varmvattenbassängträning med annan träning väljer regionerna att prioritera rehabiliteringsformer som kostar mindre ur driftsynpunkt. Tyvärr finns det en kvarvarande felaktig tro att moderna läkemedelsbehandlingar innebär att rehabilitering inte längre behövs. Forskning bekräftar att dessa läkemedel fungerar bra för en tredjedel av patienterna, hyggligt för en tredjedel och inte alls för en tredjedel. För att få en bättre funktionsförmåga och minska sjukdomsbesvären krävs även fysisk träning och rehabilitering, till exempel genom träning i varmvattenbassäng. För de patientgrupper som idag saknar bra läkemedelsbehandlingar fortsätter rehabiliteringen vara viktig.

Vi ställer oss mycket tveksamma till de neddragningar som regionerna gör och som drabbar de patienter som behöver rehabilitering och varmvattenbassängträning. Bostadsorten ska inte avgöra människors möjlighet att leva ett friskare och mer aktivt liv.

Lotta Håkansson

Ordförande Reumatikerförbundet

Catharina Blom

Ordförande Reumatikerförbundet Jämtlands Län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel