Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Värna våra traditioner

I dessa jul- och adventstider reagerar ibland besvikna föräldrar på inställda Luciafiranden och kyrkavslutningar.

Ibland säger då representanter från skola/förskola att "våra invandrande vänner kan ta illa upp". Missriktad omsorg om dem tycker jag, eftersom säkert de allra flesta invandrare ändå uppskattar svenska traditioner - även i kyrkan.

Men för många barn är julspel i kyrkan snart ett minne blott. Det är oroande att många skolor ser kristen tro som något skadligt. Rektorer funderar på fullt allvar om barn måste utstå prat om Gud och – Gud förbjude– en liten bön!

Alternativet blir då att antingen censurera prästen eller stoppa fina traditioner. Vi läser nu om rektorer som kryptiskt söker förklara varför förskolebarn inte får besöka Svenska kyrkans levande julspel.

Det blir obegripligt när de säger: "Undervisningen ska vara allsidig så att vi inte firar högtider på ett ensidigt sätt". Men hallå där!

Menar rektorerna verkligen att det är en kristen kyrkas sak att garantera allsidig undervisning?? Eller att prästen borde fixa ett julspel med heliga kor, en humanist som förnekar tron på änglar osv? Strikt böneförbud till Gud kanske också vore lämpligt?

Detta skulle i så fall bli ett märkligt spektakel, men definitivt inget julspel! Visst kan vi fira jul på olika sätt, absolut. Så sker ju också. Men - olika variationer till trots - Det går bara inte att separera julen från den kristna historiska högtid den faktiskt är: Jesus föddes i ett stall, änglar sjöng för herdarna om fred på jorden, vise män följde stjärnan till Betlehem.

Detta är den kristna berättelsen. Bejaka då att det är så det är - skäms inte för vårt värdefulla kristna kulturarv, oavsett du är personligt kristen eller ej.

Bo Westin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel