Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Värna vår attraktiva stad

Annons

Östersunds stadskärna har utnämnts till ”Årets stadskärna 2019”. Östersund är en av de städer som lockat flest turister det senaste året enligt Travellink, som bl.a. hävdar att ”Långa sommarkväller och magiska vyer” lockar. Östersunds centrum är uppenbarligen uppskattat långt utanför länets gränser.

Utmärkt – låt oss värna om den attraktiva staden!

Anledningen till att Östersund är attraktiv är ingen slump. Det är sannolikt en kombination av stadens läge vid vatten och närhet till fjäll, av en vital stadskärna med en bebyggelse i en jämn och återhållsam skala. Många svenska städer har flera av dessa ingredienser, men inte alla. Det är delarna tillsammans som är lockande i Östersund. Denna helhet har byggts upp under mer än hundra år och tack vare förståelse för stadens kvalitéer och en insiktsfull planering har många av delarna i denna helhet bevarats och utvecklats.

Men det som har byggts upp under lång tid kan raseras på mycket kort tid. Det är vad som håller på att ske nu!

Utsikten mot fjällen som bara finns i den yttersta södra delen av centrum och som är helt unik i Sverige planeras för att delvis byggas bort. Här finns fortfarande tid att omgruppera byggnadsrätterna för att behålla den vida utsikten mot sjö och fjäll.

Den återhållsamma bebyggelsen riskerar att ersättas av större ny- och ombyggnader utförda utan hänsyn till de principer som varit avgörande för stadens utbyggnad och som resulterat i en vacker och måttfull stadskärna.

Den luftighet och grönska som ett torg skulle kunna erbjuda säljs ut för en spottstyver tillsammans med möjligheten till lätt tillgängliga bussförbindelser med det omgivande länet.

Kraften i den vitala stadskärnan håller på att dräneras genom kommunens planering för externetableringar av handel och av en ogästvänlig parkeringspraxis i centrum.

Vad blir kvar av Östersunds lockelse om dessa planlösa förändringar får fortsätta? Finns det någon ansvarig politiker som ens funderar på stadens framtid och den helhet som man i så många andra avseenden hyllar? Finns det någon som funderar på skillnaden mellan den stad vi vill ha, och den stad vi håller på att få?

Utan en genomarbetad och väl förankrad plan för stadens utveckling riskerar vi en stad som få, kanske ingen vill ha.

Gunnar Bäckman

Lennart Köpsén

Sten Rentzhog

Harry Westermark

Ove Hemmendorf

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons