Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Varför ska vi bidra till upprustning?

Ska inte Sverige leda utvecklingen till en bättre värld och Östersund vara världens mest moderna stad? En stad som ligger i fronten för all utveckling i hela världen. Inte bara för Sverige. Till och med vara den viktigaste och mest drivande delen av världen för att vi ska få till det bra för alla medmänniskor på hela vår Jord.

Inte en värld där vi misstror, anklagar, konkurrerar, misstänker varandra, är rädda för varandra och bygger upp murar.

En värld där ledorden och handlingarna är samarbete, tolerans, förståelse, fred, demokrati, social trygghet, nog bra socialt skyddsnät, god utbildning, utveckling och nog hög lägsta levnadsstandard för varenda Jordbo på hela klotet. Varenda kotte. En värld där vi bygger broar, enar, hjälper, närmar oss varandra och lär känna varandra.

Varför lägga pengar, tid och andra resurser på något så destruktivt och förlegat som militär makt och regementen? Är vi inte bättre och kan bättre än så?

För någon/några måste ju våga tro och satsa på freden och göra det genom att visa resten av världen vägen. Att verkligen visa övriga att vi inte är farliga och att vi litar på dem då vi vet att de är människor som oss och majoriteten av jordens befolkning med rätt kunnande och information vill att alla ska bara få ha det bra och att att vi ska utveckla världen till den bästa för oss alla utan konflikter, diskriminering, rasism, hunger, ojämlikhet mm till en värld där vi har en nog hög lägstanivå vad gäller levnadsstandard och starkt skyddsnät för hela världens medmänniskor.

För nu har vi väl kommit så långt att det är dags att sluta tänka Sverige, Norge, USA, Ryssland eller någon annat som begränsar oss från varandra. Vad är meningen med länder? Varför har vi fortfarande länder och gränser? Vi kan ha polis och brottsbekämpning utan länder och gränser (de flesta tas ju på tips och inte tack vare gräns eller så).

Tillsammans får vi en större total resurs att gemensamt kunna fokusera på olika saker än vi var och en har som enskilt land eller människa för sig. Enade och tillsammans kan vi få hävstångseffekter som vi aldrig någonsin kan få genom konkurrens och som nationer.

Vad ska vi försvara oss emot och varför? Numera så kan ju alla i hela världen röra sig över det som vi ännu kallar för gränser och göra i princip vad man vill i det andra landet. Så varför skulle man då vilja våldföra sig på det om man istället kan åtnjuta det på bästa sätt (på fredlig väg)?

Förtroende, förståelse, tolerans och samarbete

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel