Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vapen dödar världen runt

Annons

Att unga män dör i gängskjutningar trodde vi bara hände i USA. I dag händer det här, med 38 döda och 112 allvarligt skadade i 319 skjutningar under 2019.

I USA gör vapenlagarna att det finns vapen i överflöd. Här kämpar polisen med att kontrollera illegal vapenhandel och gängens tillgång till vapen; än så länge utan större framgång.

Lyfter vi blicken till vår omvärld ger inte heller det någon känsla av trygghet. Sipri har just publicerat siffror på världens militärutgifter för år 2018.

De visar att USA satsade 649 miljarder dollar på militären under 2018, följt i fallande ordning av Kina, Saudiarabien, Indien, Frankrike och Ryssland på sjätte plats med 61,4 miljarder dollar.

Vapen dödar också i händerna på all världens militärer. Under årets Folk och Försvar var det mycket tal om upprustning, men mindre om vapenkontroll och nedrustning. Att riksdagen ökar satsningen på militären för att nå 84 miljarder kronor år 2025 tyckte moderaterna var för litet och ville anslå 9 miljarder till.

Var finns samma generösa inställning till att bekämpa gängkriminalitet och vapenhandel här hemma? Var finns satsningar på nedrustning och begränsningar av vapenexport till länder i krig? Var finns rösterna som talar om mänsklig säkerhet som bästa försvar?

Ingegerd Municio, medlem i Kvinnor för Fred

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel