Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vad betyder "medborgare"?

Varför är jag medborgare och andra inte? Ord har betydelse och kan både skada och bygga upp.

Tidigare har personal inom vård och omsorg benämnt personerna de arbetar med som brukare. Detta har fått mycket kritik då ordet ”brukare” i många fall kan upplevas som en avhumaniserande term.

Sedan en tid tillbaka har därför Östersunds kommun beslutat att sluta använda denna benämning, och ersatt det med ”medborgare”. Detta uppfattar jag som mycket problematisk, då man terminologiskt får svårare att skilja på en vanlig privatperson och en omsorgstagare.

Jag som står bakom denna debattartikel bor på en LSS-bostad i Östersunds kommun där man just använder benämningen ”medborgare” om oss som bor där. Paradoxen blir att denna benämning inte används när man pratar om personalen, vilket också gör att det uttalade syftet med begreppet – det vill säga vara inkluderande – försvinner.

Termen ”medborgare” är alltså inte särskilt användbar i detta sammanhang. Ordet säger ingenting om ens behov av LSS-stöd, och skapar därför en begreppsmässig förvirring. Även om syftet var att få bort en kränkande term så har det slagit fel. Därför behöver man ett ord som dels inte uppfattas som kränkande, och dels fyller sin funktion.

Därför anser jag att ”omsorgstagare” hade varit en mer lämplig benämning. I Småland har man nyligen gjort exakt detta, vilket jag uppfattar som mycket positivt. På så sätt försvinner den begreppsmässiga förvirring som ordet ”medborgare” skapar, samtidigt som den avhumaniserande effekten som termen ”brukare” för med sig försvinner. Självklart är detta begrepp inte felfritt, då alla inom LSS inte får omsorg utan endast visst stöd. Däremot är det betydligt mer funktionellt än de andra alternativen som legat på bordet.

Jag hoppas verkligen att Östersunds kommun och dess beslutsfattare tar åt sig av denna kritik och lyssnar på oss det faktiskt handlar om. Vi som har behov av LSS förtjänar att bemötas på ett korrekt och respektfullt sätt.

Andreas Nordman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel