Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: V i Krokom är emot nerskärningar

Socialnämnden i Krokom brottas med stort underskott. Men att i ren desperation plocka bort insatser är ingen lösning. Särskilt som många av insatserna ger besparingar över tid. Besparingsivern kommer att försämra för Krokoms invånare.

Tre av åtta tjänster på öppna enheten ska bort. Vänsterpartiet yrkade som ensamt parti på att både boendestödet och öppna enheten skulle få mer resurser. Detta för att det är bra för de som behöver dem, men också för att vi ser det som investeringar i hälsa och pengar. Sorgligt nog deltog inte Socialdemokraterna i omröstningen om öppna enheten, om s röstat med oss hade vi stoppat nedskärningarna!

Boendestöd ger stödjande och utvecklande insatser till människor i hemmet. Insatsen ges framförallt till individer med olika typer av psykiska svårigheter där behovet av trygghet och att få insatserna utförda av personal man känner och med rätt kompetens är viktigt. Inom kort kommer även den nya LSS-utredningen att föreslå att boendestöd blir en lagstadgad insats. Det innebär att kommunerna blir skyldiga att erbjuda boendestöd och en neddragning nu är ett steg åt fel riktning.

Det blågröna styret väljer även att minska på antalet platser på Solbacka utan att ha någon plan för när nästa särskilda boende (säbo) ska stå klart. Detta trots att Krokoms kommun har kö.

Även rehabiliterande arbetssätt drabbas av nedskärningar vilket står i strid mot tidigare beslut i kommunfullmäktiges styrdokument tillväxtstrategin och strategi för äldres hälsa. Där står att kommunen ska arbeta med sjukdomsförebyggande och hälsofrämjande arbete då det är två nyckelstrategier för att skjuta upp och minska behov av särskilt boende och hemtjänst, och därmed begränsa den kostnadsökning som den ökade andelen äldre leder till.

Marie Svensson V, ledamot socialnämnden och gruppledare Krokom

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel