Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Utred specialistvården

I samtliga kommuner diskuteras det och vi läser i press och på sociala medier hur kommunpolitiker är bekymrade över kommunernas ekonomi och det höga skattetryck som deras kommuninnevånare har fått. Detta främst efter att Region Jämtland Härjedalen beslutat om en skattehöjning av 50 öre.

Denna höjning har ju så gott som omöjliggjort utrymme för en kommunal skattehöjning i många kommuner. Som alla känner till så befinner sig Regionen Jämtland Härjedalen sig i en ekonomisk kris. Vår region är ju inte ensam i landet om den situationen. Kostnaderna för sjukvården skjuter i höjden. De BlåGröna (C), (M), (L) (MP) och (KD) som styr Region Jämtland Härjedalen i dagsläget arbetar febrilt med att sänka alla tänkbara kostnader, genom att föreslå omorganisationer, nya tänkbara lösningar till att genomföra sjukvården på, samt den mindre trevliga åtgärden, att minska personalstyrkan.

En positiv tröst är ju att den lägsta föreslagna skattehöjningen av 50 öre beslutades av regionfullmäktige. S föreslog 90 öre, V 1 kr och SD 50 öre. Det är skam att regeringen inte känner till att kommuner och regioner är tvingade att besluta om sina budgetar i god tid för att den nya skattesatsen kan börja gälla från årsskiftet.

Det är hög tid att samtliga partier likt Moderaterna och KD tar ställning till att föreslå att organisationen av sjukvården skall utredas. Inte med det sagt att det kommer landa i ett förstatligande av specialist- sjukvården, men det lutar åt det hållet. Detta för att kunna få en jämlik sjukvård över hela landet.

Jag uppmanar alla partier i kommunerna och regionerna att arbeta i den andan som Moderaterna och KD redan påbörjat för att förmå regeringen att börja utreda en förändring av specialistsjukvården.

Knut Richardsson, M

Ersättare i Regionfullmäktige Jämtland Härjedalen och Kommunfullmäktige i Bräcke kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel