Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Utanförskap för många äldre

En miljon svenskar lever i digitalt utanförskap. Det framgår av Internetstiftelsens rapport Svenskarna och Internet. Merparten av dessa, tre fjärdedelar är personer över 65 år. Av de som är 65+ är kvinnorna i majoritet, eftersom de statistiskt sett lever längre än männen. Många av de äldre kvinnorna har yrkesarbetat i mindre utsträckning och ofta i yrken som inte innefattar digitala verktyg, och är därför mindre vana vid den moderna tekniken.

Det är lätt att konstatera att den som inte hänger med digitalt också riskerar att begränsas i övrigt. Det blir svårare att göra bankärenden, att göra biljettköp på nätet, utöva fritidsaktiviteter, umgås med vänner och anhöriga eller att få ordning på digitalboxen. I takt med att sjukvård, kollektivtrafik, hanterandet av pension med mera ska göras via dator eller telefon blir många äldre människor allt mer begränsade. Samhällets tillgänglighet och service måste förbättras och större hänsyn tas till de som inte använder internet. Det måste därför under en längre övergångsperiod finnas möjlighet att utföra ärenden, betala räkningar, få information, boka biljetter med mera, även för de som inte har tillgång till digital teknik. Det behövs också större samverkan med seniorer vid utformning av digitala tjänster såväl hemsidor som appar.

Kan kommunerna i samverkan med staten uppfylla sitt samhällsansvar för att alla invånare kostnadsfritt ska ha möjlighet att utveckla sin digitala kompetens? Kanske behövs utökade medel till ideella organisationer som kan utbilda seniorer i digital kompetens.

I Östersunds kommun har äldre möjlighet att kostnadsfritt få tillgång till digital guide i hemmet, vid max tre tillfällen. Även tillsyn av webbkamera och/eller sensorlarm. Hur det ser ut i andra kommuner vet vi inte. Även den ekonomiska aspekten bör iakttas. Äldre kvinnors, i många fall, låga pensioner medger kanske inte ens införskaffande av de digitala verktyg som krävs för att undvika utanförskap. Vi kräver konkreta mål, övergripande ansvar och samverkan från statens sida.

(S)enioras, socialdemokratisk kvinnoklubb

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel