Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Trump ökar oron i Palestina

Kampen för den palestinska jorden har de senaste åren blivit alltmer dramatisk. Sedan USA-presidenten Donald Trump alldeles på eget bevåg - och utan något som helst stöd i internationella överenskommelser -  ”beslutat” att ge den israeliska staten kontroll över allt palestinskt land, har frågan förvandlats till en strid på liv och död för den palestinska staten. 

Den israeliska regeringen, under premiärminister Benjamin Netanyahu, utarbetar nu planer för en erövring, annektering, av stora delar av Västbanken - med förvisning av palestinierna till avgränsade ”självstyrande” områden av den typ som en gång praktiserades för icke-vita av apartheidregimen i Sydafrika. Och i Gaza fortsätter över två miljoner människor under israelisk blockad att leva i halvsvält utan tillgång till rent vatten eller fungerande el- och avloppssystem.

De senaste två åren har åtminstone 350 palestinier dödats av israelisk militär när de protesterat mot ockupation, landstölder och avspärrning. Omkring 30.000 (!) har skadats mer eller mindre allvarligt. Även om protesterna i Palestina under den pågående corona-epidemin tillfälligt tystnat, kommer allt att blossa upp igen så snart den nuvarande situationen upphört. Det är bäddat för ytterligare långvarig och blodig konflikt om inte omvärlden nu ingriper. Rätten till jorden är faktiskt inte förhandlingsbar. Ockupationen måste upphöra och alla israeliska militärer och så kallade bosättare återvända till Israel. 

När tänker vår regering och EU inse detta och agera?

Gunnar Olofsson

Palestinagrupperna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel