Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Trots löften mer utsläpp

Inför det stora FN-ledda klimatmötet, COP25 mötet i Madrid har ett antal rapporter från FN-organ och forskare visat hur allvarligt läget är. Sedan överenskommelsen i Paris för 4 år sedan har utsläppen av växthusgaser fortsatt att öka. Detta trots att länderna då gjorde åtaganden att sätta in åtgärder som skulle leda till minskade utsläpp.

Vi börjar nu närma oss den tidpunkt då vi måste konstatera att den globala temperaturhöjningen kommer att överstiga 1.5 grader. Det låter ju inte så mycket, men för oss längst upp på norra halvklotet betyder det en temperaturhöjning på minst det dubbla. I en av forskningsrapporterna som kom nu inför Madrid-mötet visas att vi kan vara nära att 9 olika processer i naturen kan vara nära att bli ostoppbara, bl.a. smälter glaciärerna på Grönland och västra Antarktis, havsisen i Arktis minskar och permafrosten i de arktiska områdena smälter med utsläpp av metan som följd.

Signalerna är alltså tydliga. Utsläppen av växthusgaser måste minska och minska snabbt. Även om klimatmötet i Madrid har främst frågor om hur utsläppen ska mätas och andra mer övergripande frågor, måste kraven på minskning av utsläppen upp på bordet. Vi kan inte vänta ett år till. Vår Greta Thunberg har under det senaste året blivit en ledargestalt för miljoner ungdomar runt om i världen. I den demonstration i Madrid hon deltog i beräknades antalet som demonstrerade till 500 000. Våra ungdomars krav är kristallklara, agera nu, det är deras framtid som står på spel!

Roger Bydler

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel