Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Törs länet hålla öppet i påsk?

Som ingen undgått är Folkhälsomyndighetens övergripande mål inte att stoppa spridningen av covid-19, utan i stället få en så tidsmässigt utdragen smittspridning som möjligt så att sjukvården klarar av att ta hand om de mest sjuka.

Vi känner väl till metoderna. Gamla ska stanna hemma, liksom även de som känner förkylningssymtom. Vi ska också avstå från att göra längre resor. Det sista för att inte föra ut eller ta hem smitta från andra orter. Men också för att genast kunna stanna hemma om man märker symtom.

Åredalen har nu, sett till befolkningen, den största spridningen av covid-19. Där har man nu infört begränsningar och restriktioner. Bland annat slopat After Ski, eller - "Pjäxdans på Titanics däck" - som Björn Wiman i DN fyndigt kallade det för. 

Den väntade turistströmmen i påsk kommer mestadels från storstadsregionerna där inte minst Stockholm nu har en accelererande spridning. Vi vet att några av gästerna, utan att de vet om det, redan bär på smittan. Många kommer inte att få några symtom, men kan smitta andra.

Vad ska de som vaknar en morgon med symtom göra? Ska de stanna på rummet till de är symtomfria? Ska de åka hem? Med vad? Bil, tåg eller flyg? Hm.... Den lokala sjukvården har tydligt sagt ifrån att man inte har resurser att ta hand om dem.

Det är naturligtvis oerhört tråkigt för turistnäringen och för alla de som är beroende av den att stänga inför påsken. Men det är ännu tråkigare om vår sjukvård inte klarar av att ta hand om de som kräver sjukhusvård om smittspridningen går för snabbt.

Det bidrar dessutom till att ge dubbla budskap om vikten av att respektera Folkhälsomyndighetens uppmaning att avstå från långa resor.

Påsken är snart här. Det behövs ett snabbt beslut. Så hur resonerar länets ansvariga inom sjukvård och smittskydd?

Nils-Bertil Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel