Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Tobakens trogna kunder

Annons

”Kriget" mellan rökare/snusare och vi andra uppstod på 1970-talet och så förs debatten än i dag. Därför behöver vi nu alla tänka om när det gäller tobakens alla skadeverkningar.

 Det handlar inte om tolerans visavi rökare/snusare och oss andra.. Möjligen handlar det om ett relationsproblem mellan de som har drabbats av nikotinberoende och de som lyckats undgå det. Däremot handlar det om en smutsig miljö- och hälsodestruktiv affärsverksamhet. Att Rökare/snusare som har haft oturen att fastna i nikotinberoende p.g.a. detta försvarar tobaksindustrin är djupt tragiskt. Nikotinberoendet har tagit ifrån honom/henne  den egen vilja.

Tobaksindustrins hela affärsidé är att lura barn och ungdom in i nikotinberoende för att på så sätt skaffa sig livslångt trogna kunder.

Redan på 1970-talet framlades i riksdagen det 25-åriga åtgärdsprogrammet som syftade till att ge alla barn födda 1975 och senare rätten till rökfri uppväxtmiljö.

Tyvärr hade den tidens politiker inte modet att genomföra åtgärdsprogrammet fram till år 2 000. Vad det däremot resulterade i var att svensk tobaksindustri insåg att deras geniala affärsidé var hotad. De agerade därför för att ge sken av att värna om rökfri miljö, genom att sälja sin röktobak till utlandet.

 

Bo Hellgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons