Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Toapapper botar inte cancer

Att förebygga eller bota cancer och andra dödliga sjukdomar är en utmaning som mänskligheten står inför. Men hur ska det gå till? På ICA kan jag köpa Rosa bandet-parfym och på Konsum finns nu toalettpapper som bidrar till forskningen om prostatacancer. Så om bara tillräckligt många väljer specialprodukterna så kommer vi framåt i forskningen. Eller?

Samhällets rikedomar fördelas förenklat på tre sätt: till profit för de som äger företagen, till lön för de som arbetar i företagen och till skatt som kan användas för saker som angår alla. De senaste årtiondena har profiten ökat gentemot lönerna och skatterna – mer av förmögenheterna har koncentrerats hos en rik elit.

Vill vi verkligen genomföra något så behövs skattepengar: det anses självklart när det gäller exempelvis vägar. Men andra viktiga saker, som cancerforskning, har alltmer setts som något som ska finansieras av välgörenhet eller att vi som konsumenter väljer rätt toalettpappersrulle. Företagens får samtidigt chans att verka ansvarstagande, och kan stärka sina vinster.

Vill vi verkligen motverka cancer och dödliga sjukdomar så måste två saker till: forskningen ska få de pengar den behöver, och läkemedelsindustrin måste börja arbeta för skademinimering istället för profitmaximering. Det betyder antagligen en höjning av skatten – en skatteboost – exempelvis genom återinförd värnskatt och ett förstatligande av läkemedelsindustrin.

Rosa och blå produkter ligger i matkassarna hos ett samhälle som slutat försöka förbättra livet. Efteråt köpet får vi nöja oss med ett kvitto på att konsumenter och företagens PR-avdelningar inte kommer lösa några samhällsproblem.

Hälsan själv

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel