Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Tänk på det här innan du skjuter

Det händer att björnjägare ganska ofta utreds/åtalas för grovt jaktbrott. Även de som blivit anfallna och skadade av björn.

Varför ta risken och skjuta på en björn utom i rent självförsvar?

Det är svårt, om inte omöjligt att se skillnad på om det är en hane eller hona och eventuella ungar kan vara dolda i riset. Det innebär att björnjägaren riskerar ett längre fängelsestraff fast han i god tro följt jaktreglerna.

Konsekvensen av att inte skjuta björn blir naturligtvis en kraftigt ökad björnstam. Den kommer att bli allt vanligare i tätbefolkade områden. Då får folk i tätorter själva uppleva hur det är att ha björn i sin omgivning. På samma sätt som folk i glesbygd har för närvarande. Om detta upplevs som ett problem, får väl myndigheterna komma på en lösning. Eventuellt ändra jaktregler och sluta med "hetsjakten" på björnjägarna.

Då kan polisen och åklagarna jobba med andra saker. T ex försvåra "pendeltrafiken" av stöldgods till Baltikum och Östeuropa.

Kanske till och med rycka ut vid inbrott.

Älgjägare som inte vill riskera fängelse

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel