Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ta rätt på metangas från komposten

Annons

Att tillvarata metangas vid kompostering är nyttigt ur klimatsynpunkt och de kommuner som tillvaratar den metangas som bildas när matrester ruttnar och processar metangasen till biogas gör helt rätt.

Jag läste en artikel författad av en miljöaktivist som bland annat skrev:

Många kommuner sätter sitt hopp till biogas som framställs på konstgjord väg i en förruttnelseprocess av matrester, men det är bara att lura sig själv. Det är fortfarande en metangas som liknar kossornas utsläpp av metangas som går rakt upp i atmosfären och påskyndar den globala uppvärmningen.

Men observera att metangas alltid bildas vid den förruttnelseprocess som uppstår när matrester komposteras. Då är det bättre att tillvarata denna gas som fordonsbränsle i form av biogas, än att låta metangasen strömma fritt upp i atmosfären.

Dessutom omvandlas metangasen till koldioxid, när den förbränns i en bilmotor. Vilket är bra ur miljösynpunkt, då den globala uppvärmningen påverkas 22 gånger mindre av denna koldioxid än av den metangas som annars hamnat i atmosfären.

Björn Wahlberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel