Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ta migrän på allvar

Nyligen röstade tusentals människor i regionvalet; många med förhoppning att ha valt politiker som vill ändra den oacceptabla situation huvudvärksdrabbade befinner sig i. Under valrörelsen uttryckte en rad politiker att de vill förbättra huvudvärksvården och nu är det dags för dem att gå från ord till handling.

Mer än 1,4 miljoner svenskar och cirka 14 000 i Jämtland-Härjedalen lider av migrän. Många är helt beroende av specialistvård, men enligt en analys kan det skilja upp till fem gånger mellan två landsting i vilken grad man får tillgång injektionsbehandling för kronisk migrän. Region Jämtland-Härjedalen hamnade på 14:e plats, med 1,64 procent.

Huvudvärksförbundet frågade regionpolitikerna vad de vill göra så att personer med kronisk migrän och andra former av svår huvudvärk får tillgång till adekvat specialistvård. 60 procent av alla svarande partier vill satsa på utbildning av primärvården och 40 procent vill införa vårdprogram. Vi föreslår även en specialiserad huvudvärksenhet centralt i regionen för utredning och behandling av patienter med svår migrän och huvudvärk.

Rätt behandling kan vara skillnaden mellan ett självständigt liv och utanförskap. Men huvudvärksvården är ett migränlotteri, där invånarna i Jämtland-Härjedalen är förlorare. Regionpolitikerna har uttryckt en vilja att rusta upp huvudvärksvården och det är nu dags att gå från ord till handling. Svik inte 14 000 i regionen och deras anhöriga.

 

 

Anna Karin Wallberg

Ordförande i Huvudvärksförbundet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel