Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ta krafttag mot kvinnovåldet

Nu pågår den årliga kampanjen "16 days of activism" runt om i världen. Vi som engagerar oss i Kvinnojouren Jämtlands län väljer i år att illustrera de 300 kvinnor vi har kontakt med varje år genom att ställa ut skor.

Kvinnojouren i Jämtlands län har verkat i länet i snart 40 år. Tusentals kvinnor och barn har vi under åren stöttat, försvarat, gett skydd, peppat, hållit om ryggen, utbildat osv. Vi har sett opinionen svaja, sett frågor om prioriteringar komma och gå, sett hur resurser fördelats om och lagts på våldsutövare.

Nu är det dags att kommunerna i länet tar till vara den erfarenhet och kunskap som finns i länet i form av Kvinnojourens kunskap.

Vi borde vara en viktig kunskapskälla när strategidokument som gäller mäns våld mot kvinnor tas fram. Om Kvinnojourens erfarenheter inte tas till vara i det strategiska arbetet drabbar det våldsutsatta kvinnors möjligheter och försvårar det förebyggande arbetet. Vi borde vara en självklar del i samtliga utbildningsinsatser som gäller ämnet mäns våld mot kvinnor inom kommunerna.

Vår kunskap och erfarenhet från 40 års arbete borde ses som en tillgång och inte diskvalificeras på grund av att vi tillhör den idéburna sektorn. Vi vill att våldsutövande män ska avkrävas ett juridiskt ansvar och inte bara erbjudas frivilliga samtalsinsatser, dvs att våldsutövande män ska behandlas som övriga kriminella. Vi vill att kommunerna i Jämtlands län tydligare ska jobba för att uppnå Istanbulkonventionen samt regeringens sjätte jämställdhetsmål: mäns våld mot kvinnor ska upphöra.

Vi vill att kvinnors rättigheter

ska vara mänskliga rättigheter

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel