Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ta hem svenska barn från Syrien

I mer än ett år har Rädda Barnen enträget drivit på för att svenska barn i läger i Syrien ska få komma hem. Vi har drivit debatten i media, träffat politiker och regeringsföreträdare, skrivit öppna brev till statsministern tillsammans med andra ideella organisationer och haft löpande kontakt med många familjer här i Sverige.

Sedan sju barn kom hem till Sverige i maj så har inget hänt. Snart är det vinter också i lägren i Syrien. Situationen är fruktansvärd. Sveriges regering måste agera nu för att ta hem de kvarvarande barnen till jul! Ett sextiotal barn!

Frågan om de svenska barnen i Syrien är både en internationell och nationell fråga men också lokal. Även de politiker som tar beslut om den nationella politiken finns i ett lokalt sammanhang, representerar partier och lyssnar på sina partiers gräsrötter runt om i Sverige och även i Jämtland och i Härjedalen. Det är våra kommuner som ska ta emot barnen när de kommer hem, och det ger beslutsfattare i våra kommuner en extra viktig roll i denna fråga.

I vårt län har arbetet med att tydliggöra barnkonventionen ånyo tagit fart i och med att konventionen blir lag från den första januari. Låt oss konkretisera betydelsen av konventionens andra artikel som stadgar att alla barn har samma rättigheter och lika värde.

Rädda Barnen har i hundra år stått på barnens sida genom ett modigt och uthålligt arbete. Vi vänder oss nu till våra beslutsfattare med uppmaningen: Ta hem barnen!

Per Hedman/barnläkare

Rädda Barnens riksstyrelse

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel