Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Sverige är alltför byråkratiserat

Den allmänna debatten kring coronakrisen den senaste tiden har börjat att närma sig kärnfrågan:

Vem borde ha gjort vad för att förhindra den mycket besvärande utvecklingen med spridning av viruset till äldrevården?

När det gäller anskaffning och användning av skyddsutrustning har stor osäkerhet rått för de som sköter den dagliga vården. Olika budskap har kommit från olika myndigheter och organisationer.

Man skyller som vanligt på varann, ”vi trodde att nån annan hade det ansvaret”.

Det som nu händer belyser på ett utmärkt sätt det som jag uppfattar har blivit ett särdrag för Sverige: Vi är överbyråkratiserade!

Vi har för många organisationer och för många myndigheter, som sysslar med samma sak.

De närmaste månaderna kommer vi att se många effekter av byråkratiseringen. Det är många ansvariga som kommer att försöka ”sätta apan på en annans axel”, d.v.s. att skylla på nån annan. När det gäller skyddsutrustning och läkemedel säger politiker och centrala myndigheter att det är Regionernas ansvar. Regionerna säger att de inte fått regler och resurser för lagerhållningen o.s.v. Folkhälsomyndigheten har säkert varit medveten om bristen på skyddsutrustning när de säger att det kanske inte är nödvändigt med munskydd o.s.v. Det har varit myndighetens sätt att klara sig från ansvar och kritik.

Mina slutsatser:

1. Följ Norges exempel, lägg ansvaret för den avancerade sjukvården på staten, som kan samordna och fördela specialvården på lämpliga enheter/orter. Ansvaret för primärvården kan ligga kvar regionalt/lokalt. Släpp in fler privata kliniker/läkare. Såsom i Norge.

2. Rensa upp i floran av myndigheter, koncentrera ansvar och befogenheter.

Riksidrottsförbundet har insett att resurser kan sparas på koncentration till färre specialförbund.

Följ det exemplet.

Ove Jacobsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel