Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Svårfattat för vänstern

Jodå, privata företag skapar välfärd. Signaturen "Vänsterekonom" påstår att det finns ett missförstånd i borgerlighetens ekonomiska syn. Det är nog snarare så, att missförståndet ligger vänsterut. De privata företagen och de som arbetar betalar in skatter, statlig och kommunal, i form av arbetsgivaravgifter, och hushåll i form av t ex moms när de handlar.

Dessa pengar används av offentlig sektor, som (helt rätt) är just skattefinansierad. Om

konsumenterna köper mera varor och tjänster som frisörtjänster, reparationer, bilar, mat, resor, kapitalvaror etc, kommer skatter in till stat, regioner och kommuner, som då kan betala den offentliga sektorns utgifter. Om ingen jobbar och drar in skatter och en mängd företag går i konkurs, om inget produceras och finns att köpa, mycket skatter kommer det då in? Inte mycket. Arbetslöshet kostar pengar.

Då har heller inte staten så mycket att fördela till den offentliga sektorn och de som jobbar i välfärden, till skola, vård, omsorg, barnbidrag, polisen, försvaret etc. Inte heller till de arbetslösa. Svårare än så är det

inte. Därför är livskraftiga större och mindre företag livsnödvändiga för att välfärd ska kunna fortsätta finnas på nuvarande nivå. Skatter finansierar ju välfärd och gemensamma kostnader. Är det verkligen så svårt och "häpnadsväckande" att förstå detta samband för Vänsterekonomen?

Bo Westin, privatekonom

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel