Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Svar på "Varför bidra till upprustningen?" publicerad den 11 juli.

I Sverige är yttrandefriheten en viktig del av demokratin. Möjligen kan man ändå förundras över att människor, som helt synes sakna insikt i hur världen ser ut, skriver en insändare om att det militära försvaret är förlegat. Att man inte vågat skriva under med namn ger dock en fingervisning om att skribenten anar att innehållet är väl ogenomtänkt.

Vårt militära försvar, som nu avhållit presumtiva angripare under drygt 200 år, syftar till att bevara vårt lands frihet och demokratiska system, med bland annat en vidsträckt yttrandefrihet. Därigenom försvaras möjligheten till åsikter som i den aktuella insändaren.

Sveriges största militära hot har under århundraden Ryssland stått för. I Ryssland fängslas opposition, och journalister som skriver kritiskt om regimen fängslas eller till och med dödas. För tjugo år sedan verkade Ryssland vara på väg i en demokratisk riktning och en naiv svensk politisk ledning avvecklade stora delar av det svenska totalförsvaret. Detta får vi dyrt betala nu med ökad säkerhetspolitisk risk, där det nuvarande militära förvaret inte alls är i den nivå, som avskräcker från ett ryskt angrepp, om förhållande skulle motivera det. Vi kan bara vara tacksamma för att till exempel inte Gotland värderas på samma sätt som Krim från rysk sida.

I dag finns det en mycket stor politisk majoritet för att återskapa ett till omvärlden balanserat militärt försvar. Nyligen har regeringen också gett Försvarsmakten i uppdrag att åter bygga upp ett regemente i Östersund. Det ska vi vara tacksamma för, eftersom Östersund ligger i ett viktigt militärstrategiskt område, där militära resurser saknats under den senaste 15-års perioden. Det som nu görs för att stärka det militära och totalförsvaret kommer att ta lång tid och kosta stora resurser. Vi får hoppas att Ryssland under denna tid saknar ambitioner att flytta fram sina militära positioner i vårt närområde.

Ett betydligt snabbare sätt att öka vår säkerhet är naturligtvis att bli fullvärdig medlem i Nato.

Om det finns det i dag ingen politisk majoritet.

Sten Bredberg

Engagerad i säkerhetspolitiska frågor under 50 år

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel