Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Stöd skogsägare som inte avverkar

Ingen har väl missat att klimathotet beror på för mycket koldioxid i atmosfären. Fler och fler vet också att allt som förbränns orsakar utsläpp av koldioxid.

Vad vår skogsindustri hemlighåller är att kalhyggen ger atmosfären en ökad dos koldioxid under 30 år, oberoende av vad träden används till. Även om man ersätter träden i ett kalhygge med små plantor, så orsakar nämligen skogsmaskinerna stora utsläpp av koldioxid från marken. Plantorna behöver 30 år för att binda detta extra utsläpp.

Under dessa 30 år har den ökade mängden koldioxid i atmosfären höjt den globala temperaturen, vilket höjer temperaturen i Arktis ännu mycket mer, vilket orsakar att tundran tinar fortare – vilket ger ökade utsläpp av metan.

Denna tinade tundra återställs aldrig. Metanet binds aldrig igen. Kedjereaktionen som avverkningen orsakade accelererar. För varje avverkning blir det bara värre. Detta gäller alltså oavsett vad träden används till.

Att dagens skogsbruk skulle vara ”klimatneutralt” är rena lögnen. Skogen måste få BINDA så mycket koldioxid som möjlig.

Klimatsvaret föreslår därför stöd till skogsägare som låter sin skog stå kvar. Dessutom vill vi både ha en stigande avgift på alla fordonsbränslen och en snabb utdelning av statens hela intäkt från denna avgift, i lika delar till alla medborgare. Vi skulle då alla snart få en tusenlapp i utdelning varje månad – och glesbygdsborna kan ju gärna få en högre utdelning.

Lars Almström, Klimatsvaret

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel