Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Stäng gränsen för persontrafik till Norrland för Sveriges bästa!

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Stockholm och Uppsala har nästan 40% av Sveriges bekräftade fall av det nya coronaviruset och är enligt folkhälsomyndigheten nu i en fas med allmän smittspridning. De norrländska regionerna bestående av Dalarna, Västernorrland, Gävleborg, Västerbotten och Norrbotten har cirka 1% av Sveriges bekräftade fall. Det är endast Jämtland som sticker ut med 2 % av Sveriges totala andel fall.

Utöver detta har uppfattningen varit att vi inte har en allmän smittspridning i dessa regioner. För en liten nation på kontinenten utan allmän smittspridning och få fall hade det självklara beslutet varit att stänga gränsen för persontrafik mot övriga länder med allmän smittspridning. Varför ska vi inte agera på det viset inom Sveriges gränser? 

Hamnar vi ett katastrofalt scenario där Sverige söder om Dalälven går på knäna, skulle ett mindre belastat Norrland kunna agera som avbytare i kampen mot coronaviruset. Utvilad och frisk vårdpersonal från Norrland kan förflyttas som förstärkning söderut till de hårt belastade sjukhusen i övriga Sverige.

Det finns även stora ekonomiska vinster om en så stor del av Sverige som möjligt kan fortsätta att fungera som vanligt. Rent praktiskt borde det inte vara allt för svårt att avgränsa Norrland vid Dalälven.

Skydda Norrland från onödig smittspridning för hela Sveriges bästa.  

Jens Caap Hällgren, legitimerad läkare, Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel