Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ställ krav på elbolagen

Bergs Tingslags Elektriska, BTEA, har infört en ny effektbaserad tariff för elnätskostnaden. Tidigare var den baserad på mätarsäkringen. Nu är det högsta snitteffekten/energiförbrukningen under en klocktimme som kommer avgöra vad abonnemangskostnaden kommer bli de kommande 12 månaderna.

Tanken är att de som kommer till sina fjällstugor och slår på element, bastu, spis och andra storförbrukare på samma gång också ska få betala för den stora punktbelastning som det blir i elnätet. Detta eftersom elnätet måste dimensioneras efter just denna "busy-hour".

Som examinerad ingenjör i elkraft- och elektroteknik samt överlag väldigt mät- och styrintresserad så har jag haft en intensiv dialog med just BTEA för att reda ut hur de mäter men framför allt hur jag som elkund ska kunna veta hur min förbrukning ser ut i realtid. Det är långt ifrån enkelt att minimera sin maximala timeffekt. Flera elförbrukare hemma agerar på egen hand t.ex. via termostat och utan att man som ägare vet att prylen är igång eller hur mycket prylen förbrukar.

Vi har i stugan en ELIQ-elenergimätare som visar förbrukningen i realtid men den klarar inte att summera på timbasis utan det får man hålla koll på själv. Och att som BTEA själva föreslå en effektvakt hjälper inte eftersom den bara ser till momentaneffekten och inte kan beräkna eller prognostisera innevarande timmes snitt. Man kan ju t.ex. ligga på 10 kW första halvtimmen och sedan 2 kW sista halvtimmen varvid snittet blir 6 kW. En effektvakt hade klippt redan vid 6kW vilket omöjliggör ett högre effektuttag. Det går alltså att förbruka riktigt mycket en stund bara man drar ner resten av timmen.

För en normal användare är det i princip omöjligt att se och påverka sin elabonnemangsdimensionerande snitteffekt. Man ser det på BTEA:s "Mina sidor" först några dagar efteråt.

Det borde vara ett krav att ett elnätsbolag som inför denna modell även presterar en mätare/app som hjälper kunden att i realtid se och påverka sin snitteffekt. Det finns inte idag.

Det vi gjorde i stugan är att, när vi kommer ner, inte slå på varmvattenberedaren samtidigt som elementen. Varmvattnet slår vi på efter en timme när element och kaminen fått upp värmen. Innan dess har vi ändå inte behov av varmvatten. Trots detta är vår abonnemangskostnad nu +8% högre än ifjol baserat på en snittförbrukning om 5,8 kW som gäller till januari 2020 eller till den månad vi får ett högre timvärde. Det räckte alltså inte att vara aktiv och mäta själv.

Per Edström, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel