Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Smärtvården är sorgligt eftersatt

I Sverige är smärta den vanligaste orsaken till besök i primärvården. Ändå är de behandlingar som erbjuds patienter få och helt beroende av patientens boendeort. För patienter med långvarig och komplex smärta, smärta som kvarstår längre än tre månader, saknas beredskap i vården.

Vårdprogram för specifika långvariga smärttillstånd, till exempelvis för patienter med en relativt vanlig reumatisk sjukdom, reumatoid artrit, finns bara i en tredjedel av regionerna. Vad värre är att det saknas övergripande vårdprogram i drygt hälften av landets regioner. Det inkluderar den stora patientgruppen som lever med fibromyalgi. Värt att notera är att majoriteten av Sveriges befolkning är bosatt i dessa regioner.

Reumatikerförbundet vill gärna bidra till en förbättring. Vårt förslag till lösning på problemen är att undervisa vårdpersonal om smärta. De, i sin tur, kan arrangera smärtskolor för patienter som behöver det. I smärtskolorna får patienten ökad kunskap, medvetenhet om vikten av vardagsbalans och motivation till fysisk aktivitet. En representant från den lokala reumatikerföreningen deltar och utgör då det goda exemplet. Efter avslutad utbildning har patienten verktygen att utveckla en hälsofrämjande livsstil, vilket förbättrar hälsa, fysisk funktion och symtomens svårighetsgrad.

Långvarig smärta orsakar mycket låg livskvalitet för individen, högre risk för att relationer brister och risk för högre dödlighet, samt leder till höga kostnader för samhället. Det är hög tid att prioritera denna patientgrupp genom att öka kunskapen om långvarig smärta.

Lotta Håkansson

Ordförande Reumatikerförbundet

Catharina Blom

Ordförande Reumatikerdistriktet Jämtlands Län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel