Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Skjut upp beslutet om Storsjö strand

Annons

Den 21 maj föreslås kommunstyrelsen fatta ett beslut som för all framtid kommer att förändra Östersunds karaktär. Förslaget om Storsjö strand är ett dråpslag mot Östersunds stolthet, utsikten mot sjö och fjäll.

Visserligen lämnar man nu en liten glugg nedanför Gränsgatan, men det mycket värre problemet med den försvunna utsikten från Nya kyrkan och Österängen har man inte gjort något åt.

 Österängen är den enda platsen i centrala stan med fri utblick mot sjön och fjällen och därför ovärderlig för stadens attraktionskraft, nu och i framtiden.

 Inte heller har man tagit hänsyn till att kyrkorådet protesterat och beskrivit hur  viktig vyn över Storsjön och fjällen är för Stora Kyrkans placering och kyrkobesökarens upplevelse. Detta beaktades i 2009 års översiktsplan men inte nu.

Förslaget styrs av kortsiktiga ekonomiska kalkyler, utan hänsyn till vad som går förlorat. Skönhet, särart och trivsel är svåra att sätta pris på och räknas därför inte. Trots att det är dessa värden som är de enda betydelsefulla på lång sikt. Om tio år vet ingen eller ens bryr sig om att kalkylen för husen gick ihop, men alla vet att utsikten försvann och Östersund blev en fattigare stad.

 Även om vi bara räknar ekonomi måste det kapitaliserade värdet på utsikten från Rådhusgatan och Österängen vara många, många gånger högre  än kostnaderna för en lägre hushöjd.      

Om hyrorna blir för höga med en bebyggelse som passar staden kanske byggplatsen är olämplig för bostadsbebyggelse? Inte ens i riktigt tätbefolkade länder offrar man miljön för kortsiktiga exploateringsbehov.

 Vi hoppas därför att kommunstyrelsen den 21 maj beslutar att planen ska omarbetas med hänsyn till kommunfullmäktiges miljömål i översiktsplanen. Österängsparkens öppenhet med vida utsikter mot fjäll och sjö är oersättlig.

 

Gunnar Bäckman

Ove Hemmendorff

Lennart Köpsén

Sten Rentzhog

Harry Westermark

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons