Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Skidsport är Östersunds styrka

Östersund är känt i Sverige och världen för fina förutsättningar för träning, tävling och stora evenemang för smala skidor. Skidskytte och längdåkning är en betydande del av Östersunds platsvarumärke och det tack vare många års medvetna satsningar på att bygga ut och upp skid- och skidskyttestadion till en arena i världsklass.

Satsningarna på konstsnö har varit en förutsättning för detta – utan konstsnö inga världscuper och VM. Den tidiga snön och den höga kvaliteten på spåren, även sommartid för rullskidor, har också lett till att många unga människor väljer att flytta till Östersund för att både studera och satsa på sin idrott.

Skid- och skidskytteuniversitetet hade inte funnits utan detta. Med på detta tåg följer naturligtvis barn, ungdomar och vuxna motionärer. Varje vardagskväll och alla helger är det hundratals barn, ungdomar och motionärer som rör sig på och i spåren kring stadion. Det är en fantastisk aktivitet. Vi har även successivt accepterat spåravgifter. Men med detta även krav på hög och bra standard på betalspåren, vilket det är.

Det som däremot bekymrar både idrottsrörelsen och enskilda motionärer – de som betalar mest – är Alliansens besparing på spårkvaliteten och dessutom höjning av spåravgifter. Den senaste tiden har natursnö fallit i så hög grad att dragning av spår utanför de avgiftsbelagda skulle ha kunnat dras. Men, personalen måste prioritera spåren till världscupen. Detta är i och för sig förståeligt, men tyvärr en indikation på hur det kan komma att bli med lägre kvalitet på spårskötseln och högre avgifter. En av Östersunds viktigaste pusselbitar i vårt byggande av platsvarumärket, kommer sakta luckras upp och sedan går det snabbt utför.

# Landslagsåkare kommer inte att söka sig hit.

# Motionärer vill inte betala för sämre spår.

# Träningsturismen som kommunen satsat på kommer att försvinna.

# Barn och unga kommer att drabbas av sämre förutsättningar för att bedriva sin idrott och fritidsverksamhet.

Är det i den här riktningen ni i Alliansen vill se en av Östersunds viktigaste profilfrågor utvecklas?

Anders Edvinsson

Ordförande i Östersunds Skidlöpareklubb

Tidigare socialdemokratiskt kommunalråd i Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel