Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Satsa på lokal upphandling

Dödar upphandlingskontoren utvecklingen i landsbygden? Vad menar jag med det? Jag vill hävda att upphandlingskontoren genom att göra stora offentliga upphandlingar stänger ute många mindre entreprenörer på landsbygden.

Det finns oftast inte möjlighet att delta som en mindre aktör då en större region gör en gemensam upphandling. Frågan är om upphandlingen görs av ekonomisk karaktär för den totala samhällsekonomin eller om de görs av bekvämlighetsskäl för att slippa behandla så många anbud? Människan är av naturen lat och kan man styra upphandlingen till max två anbud blir lättare att gå vidare och fatta beslut. Men hur ofta läser vi om att det kom in för få anbud i nyheterna på olika stora offentliga upphandlingar? Har inga siffror på det men det förekommer. Frågan är om det skulle komma in flera bättre anbud om upphandlingarna bryts ner till mindre enheter?

Slutsatsen är att för förbättra underlagen vid upphandlingar skall de stora upphandlingarna delas upp i mindre områden som gör att våra lokala företagare också får möjlighet att delta. Exempel på detta kan vara råvaror till skolkök från lokala matproducenter och som nu senast taxiresor inom Krokom och Strömsunds kommuner.

Mitt antagande är att det skulle leda till lägre kostnader med lokal förankring och landsbygdsutveckling.

Björn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel