Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Sämre tandhälsa i smittans spår

 
Corona: Sjukvården
Visa alla artiklar

Tandvård är ett bekymmer i pågående coronapandemi. Hur länge kan riskgrupperna klara sig utan tandvård? Hur kan möjligheten att säkert komma till tandläkaren förbättras?

Många personer befinner sig i utpekade riskgrupper. Tandläkarna har vidtagit åtgärder för att hindra smittspridning på klinikerna, men ändå ringer många patienter återbud. Om detta fortsätter under en längre tid kan tandhälsan ta skada och därför behövs strategier och åtgärder för att riskgrupper med behov av tandvård ska kunna få det. 

Tandvårdsskadeförbundet har många medlemmar i riskgrupperna. En del har allvarliga besvär med tänderna, men vågar ändå inte ge sig iväg till tandläkaren med buss, tåg eller tunnelbana. Detta är också helt enligt de riktlinjer Folkhälsomyndigheten satt upp. 

Akilleshälen tycks vara transporterna. Hur dessa personer ska få hjälp till och från tandläkaren har inte diskuterats. En del med akuta besvär tar ändå risken och sätter sig på tåg eller buss med de risker detta innebär.

En diskussion behövs på kommun eller regionnivå för hur riskgruppernas tandhälsa ska hanteras. Mobila tandläkarmottagningar finns i vissa regioner för de som redan är sjuka i Covid-19. Men ingenting finns för dem som utgör riskgrupper och i dag sitter i frivillig karantän för att slippa bli sjuka. 

Bilburen ledsagarservice eller speciella taxibilar som kör gratis till och från tandläkaren är några funderingar som våra medlemmar fört fram.   

Tandvårdsskadeförbundet

Ann-Marie Lidmark

Ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel