Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Samlad särskola segregerar

När jag 2002 gick i pension som rektor för en samlad grundsärskola i Östersund med klasser på några skolor i staden, lämnade jag över ansvaret för särskoleklasserna till de rektorer som hade särskoleklasser på sin skola.

Jag började mitt arbete i träningsskola 1968 då Sverige fick allmän skolplikt för alla barn i landet. Då hade särskolan i länet landstinget som huvudman. Alla barn i Jämtlands län var då hänvisade till särskola i Östersund. Barnen från kommuner utanför Östersund, blev placerade på elevhem i Östersund, när de som 7-åringar var skolpliktiga. Det var av förståeliga själ inte roligt varken för barn eller föräldrar.

Många föräldrar krävde då att barnen skulle få gå i skola på hemorten. I Jämtland var vi bland de första som integrerade särskoleeleverna i närmaste skola och vi gav skolorna i länet stöd av erfarna särskollärare som reste ut till dem

1991 tog kommunerna över ansvaret för särskolan och organiserade särskolan i skolverksamheten i kommunen. I Östersund placerades särskoleklasser på ett antal skolor i staden och man tyckte det var viktigt att de begåvningshandikappade barnen skulle gå i skolan med de normalbegåvade barnen, vilket var till fördel för alla barn.

Jag ser nu med förvåning att man vill ha en samlad särskola i Östersund och tycker att det är en allvarlig tillbakagång med en segregering av särskolan.

Jag undrar vad Barn- och utbildningsnämnden har för långsiktig plan för särskolan

.Jag hoppas att föreningen FUB (föreningen för barn, vuxna med utvecklingsstörnining) följer planeringen av särskolans framtid i Östersund.

Birgitta Holmberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel