Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Så vill KD att djur ska ha det

Annons

Hur hamnade min mat på bordet och hur har djuren haft det innan de hamnade på min tallrik? En källa till oro är naturligtvis användningen av antibiotika men fler och fler börjar fundera över hur djuren föds upp och hur de faktiskt har det innan de blir till en köttbit på tallriken.

Sverige har i dag ett relativt bra och aktivt djurskyddsarbete och vi ska vara stolta och tacksamma över det arbete våra lokala bönder utför. Sverige är tex det enda land där grisarna får ha kvar sin svans och sätta knorr på den. Redan 2001 blev det förbjudet att rutinmässigt klippa bort svansen på grisar inom EU men trots det rapporterar EU:s livsmedelsmyndighet att de allra flesta grisar inom unionen får sina svansar bortklippta.

Många länder i EU uppfyller endast de absoluta minimikraven för god djurhållning och det är inte acceptabelt. Därför ska vi konsumenter ha möjlighet att göra välinformerade val om vilken mat vi ska köpa. För mig är det viktigt att vi ställer höga krav på djurhållningen och att vi har höga djurskyddsnormer och regler som garanterar djurens välfärd och livsmedlens kvalitet.

Djur som mår bra och som får leva efter sina naturliga behov är friska och har en bra tillväxt vilket gör det lönsamt att ge djuren goda levnadsvillkor och det är våra jämtländska och Härjedalska bönder bra på! Långa och plågsamma transporter till slakterier är oacceptabla. KD Främjar närbelägna, mobila småskaliga slakterier där djuren slipper stressas och plågas. Det finns många lösningar på hur vi ska få en bättre djurhållning generellt och vi måste ta det ansvaret nu! Som köttkonsumenter kan vi alla ta oss en funderare på om vi ska välja billigt kött från andra länder eller om vi ska handla Svenskt kött eller varför inte ta ställning till om vi enbart ska hålla oss till lokalt kött från J/H.

Hur tycker du att djuren ska ha det och vilken mat fördrar du att köpa, den från EU eller från J/H?

Lena Östling (KD)

Ordförande och djurpolitisk talesperson för partiavdelning Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons