Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Så ska timmer fraktas

Annons

Jag blev väldigt glad, när jag fick veta att det tagits initiativ för att återskapa flottningsrännan i Herrevadsströmmen. Flottningen var ett utmärkt sätt att få ned virket från skogarna till mottagarna vid kusten.

Jag har aldrig riktigt förstått varför den upphörde. En naiv önskan att modernisera och förakt för det som var gammalt och beprövat? Ersättningen blev ju landsvägstransporter av virke, med luftföroreningar, vägslitage och olycksfallsrisker. Ingen kan väl se det som ett framsteg. Flottningen var miljövänlig långt innan det ordet fanns, och den gav arbete åt många i glesbygderna.

Visst förekom missöden som brötbildning och sjunkstockar, men det var problem som gick att lösa.

När jag i dag ser en lastbil med släp lastad med virke rulla söderut känner jag ett starkt obehag. Och än värre är det att se dem återvända tomma. Transportörer utan transport. Luftföroreningar utan befordran av gods.

Jag önskar Herrevadsprojektet all tänkbar framgång, och hoppas att det får efterföljare i andra delar av landet, så att vi slipper åtminstone en del av den där landsvägstrafiken. Flottningen är värd en pånyttfödelse!

Jan Nyberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel