Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Så kan vi skydda äldre bättre

 
Corona: Sjukvården
Visa alla artiklar

Replik på smittskyddexperternas debattartikel i LT 24 april: Tack för att ni går ut och förklarar hur ni tänker vad det gäller enkla munskydd.

Givetvis ska inget göras som kan förvärra smittorisken för äldre som inte kan hålla avstånd, pga att de behöver vård och omsorg ex vis inom äldreomsorgen och hemtjänsten.

Jag förstår att mycket görs av många för att handskas med Coronapandemin. Men det är bråttom att göra mer för att förebygga även då det inte finns symtom:

# Skulle skyddsvisir vara möjligt att använda, där man kan sprita visiret efter varje användning? Detta för att skydda mot  droppsmittan när personal pratar med och måste vara nära de äldre (på många butiker etc har man satt upp "visir" så att personal och kunder inte ska smitta varandra).

# Det finns olika slags munskydd. Kan man använda bra munskydd när personalen måste vara nära brukarna- som personalen naturligtvis ska få lära sig använda på rätt sätt?

# Får personalen andra direktiv, tex att de alltid ska hålla avstånd till de äldre när de kan det? Folkhälsomyndighetens (FHM:s) direktiv är att kommunerna ska göra vad som krävs för att Corona inte fortsätter spridas bland de äldre, men säger att det är kommunernas ansvar hur de gör detta.

Vad mer gör man för att förebygga när det inte finns symtom än i ex vis Stockholm där man konstaterat att man misslyckats med detta? Vi kan fortfarande skydda många äldre i Jämtland innan smittan nått sin kulmen här, men då måste vi förebygga mer!

Carina Söderlundh

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel