Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: S beklagar nedläggningen

Vi socialdemokrater beklagar beslutet att lägga ned Körfältsskolan. Vi hade en helt annan plan. Barnen på Körfältet skulle få den nyaste och finaste skolan - en nyrenoverad Palmcrantz- och Körfältsskola, där även särskolan skulle vara en viktig del. Alla partier i Barn- och utbildningsnämnden beslutade om detta 20 juni 2018. Då beslutades också renovering av Lugnviksskolan och Storsjöskolan. Sedan kom valet.

Förra hösten, efter valet som vi socialdemokrater tyvärr förlorade, skulle kommunens budget för 2019 med skolornas renoveringar beslutas. Vi blev jätteförvånade när Alliansen inte hade med skolrenoveringarna i budgeten, trots att de några månader tidigare ville satsa på skolorna. Men det hade sin förklaring!

Alliansen hade då kommit på att de kunde låta Internationella Engelska skolan (IES) få hyra Palmcrantz. Så Alliansen åkte ner till Stockholm och gjorde upp med IES. Vi socialdemokrater med flera försökte stoppa denna märkliga uthyrning av kommunala skollokaler till ett vinstdrivande privatägt utbildningsföretag. Förvaltningens yttrande sa att Körfältsskolan skulle kunna komma att läggas ned som en konsekvens av att IES startar. Alliansen valde i Barn- och utbildningsnämndens beslut att ta bort den texten! Även facken varnade för samma konsekvens. I debatten fortsatte vi att varna för konsekvenserna för Körfältsskolan. Alliansen+SD i kommunfullmäktige beslutade i juni 2019 att hyra ut PC till IES, vilket blev spiken i kistan för Körfältsskolan. Vi socialdemokrater röstade emot.

Vi önskar att det skulle gå att riva upp detta beslut. Men verkligheten är att beslutet är fattat och IES kommer flytta in i PC. Vi socialdemokrater beklagar Alliansens beslut. Vi är starkt kritiska till att det blir en ensam grundsärskola - istället för en integrerad. Vi är starkt kritiska till obefintliga konsekvensanalyser, otydliga beslutsunderlag och brist på dialog med personal, föräldrar och elever. Ingen kan idag svara på vad som ska hända med eleverna.

En nedläggning är en nedläggning, oavsett vad Alliansen kallar det. Och Alliansen får ta fullt ansvar för konsekvenserna av både öppnandet av IES och för nedläggningen av Körfältsskolan. Vi socialdemokrater är väldigt oroliga för att kommunmedborgarna tyvärr kommer att få se fler skolnedläggningar. Precis som det förvaltningen varnade för, och som ströks av Alliansen i Barn- och utbildningsnämnden.

Socialdemokraterna i Barn- och utbildningsnämnden i Östersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel