Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Planerna på vindkraft i Hocksjön går vidare - ingen hänsyn tas till närboende

Jämtkraft AB visar ingen hänsyn till närboende i Fullsjön. De planerar tillsammans med Persson Invest att bygga en jättelik vindkraftpark med 230 meter höga bullrande vindkraftverk med närmaste turbiner drygt 1 km från närmaste boende.

Tillståndet Hocksjön medger 45  vindkraftverk och är ett boxtillstånd vilket betyder att placeringarna av vindkraftverk inte är bestämda på förhand. Bolaget har dragit ned på antal turbiner från 45 till 23 stycken. Som en god gest tycker jag då att Jämtkraft AB och Persson Invest kunde ha lämnat ett lite större avstånd till närboende för att minska den olägenhet som kommer att uppkomma med störande buller.

Men det tänker inte Jämtkraft AB och Persson Invest göra. Det visar hur lite hänsyn man tar till människor. Att maximera sin vinst och sprida ut turbinerna över hela ytan är viktigare. Vindkraftverk påverkar ju varandra och ju längre från varandra de står, desto mer effektiva blir dom.

Det är vid det här laget vida känt att vindkraftverk orsakar störande lågfrekvent ljud och forskning har visat att det går inte att göra tillförlitliga ljudberäkningar på vindkraftverk i kuperad terräng i kallt klimat. Isbildning är ett vanligt problem i området och orsakar enorm ljudnivåhöjning på vindkraftverk liksom inversionsförstärkning.

Tillståndet Hocksjön har kommit till på ett märkligt sätt. Då samrådsmötet hölls var det ingen som förstod att det var ett samråd där man har chans att protestera.

Anders

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel