Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Personalen orkar inte jobba kvar inom regionen

Häromdagen fick vi veta att fyra akutsjuksköterskor säger upp sig i protest.

Vi som vårdpersonal menar att neddragningar och effektivisering drabbar arbetsmiljön och patientsäkerheten negativt. I och med besparingarna ska vi som vårdpersonal arbeta fler timmar för samma lön, springa snabbare då grundbemanningen minskar samtidigt som viktiga lönetillägg ”rycks bort likt ett plåster”.

De negativa förändringarna som besparingarna orsakar gör att vi som personal inte längre orkar arbeta inom regionen.

Vad som oroar mig är när vår hälso- och sjukvårdsdirektör blir mer bekymrad över vårdpersonalens inställning till försämrade arbetsvillkor, än att fyra kompetenta sjuksköterskor säger upp sig. Vi i personalen vänder ut och in på oss själva för att kunna erbjuda en så bra vård som möjligt efter de förutsättningar som finns. Dock finns det en gräns för oss alla. Vi kräver ett hållbart yrkesliv och rättvist bemötande från de som styr.

Skattebetalarna i sin tur har rätt till en god och trygg vård. Det i sig betyder att invånarnas skattepengar måste fördelas rätt och rättvist. Hur man ser på rättvisan är upp till var och en att bedöma. Begreppet rättvisa är omdebatterat filosofiskt, ekonomiskt och politiskt och betyder inte samma sak för alla. Våra olika idéer om vad som är rättvist påverkar helt klart vilket samhälle vi skapar och styr.

Vi sjuksköterskor och undersköterskor tycker att det är orättvist att vi som tillhör två relativt svaga yrkesgrupper drabbas så hårt på individnivå av de konsekvenser som besparingarna innebär. Återigen, vi har rätt till ett hållbart yrkesliv och vi har rätt att bedriva en trygg och god vård.

Anna Engstrand, sjuksköterska på akuten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel