Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Orimlig skatt på fyrhjulingar

Under de senaste åren har Skatteverket börjat förmånsbeskatta de fyrhjulingar som är redskap för arbete i terräng för bönder och många andra företagare. Regelverket kring förmånsbeskattning har inte förändrats utan vad som har skett är att tolkningen plötsligt har ändrats genom beslut av Skatteverket. Något som fått till följd att enbart det teoretiska nyttjandet av en tillgång räcker för att påföra företagaren stora belopp.

Denna nya praxis innebär att exempelvis en lantbruksföretagare som har behov av en fyrhjuling i sin verksamhet ska förmånsbeskattas med inte sällan stora belopp. Det är inte bara orimligt i sak. Det är dessutom orimligt att belopp kan sättas till runt 180 000 kronor när själva inköpet kostar drygt hälften av detta.

Om synsättet att en företagares tillgång till arbetsredskap och verktyg per automatik ska kunna leda till flera tusen i månaden i skatt ska bli gängse så kommer det inte bara få mycket stora ekonomiska konsekvenser för ett stort antal företagare. Det kommer få stora konsekvenser för rättssäkerheten. Även om lagstiftningen kring förmånsbeskattning behöver ses över så är frågan om förmånsbeskattningen av fyrhjulingar alltför viktig och akut för att hamna i en lång utredning.

Per Åsling (C), riksdagsledamot Jämtland och skattepolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel