Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Öppet brev till länets kommunstyrelseordföranden

Just nu gläds svenska folket åt det varma och soliga vädret som fortsätter vecka efter vecka, men många är vi som även ser de bruna gräsmattorna.

Det pågår ett mycket allvarligt läge i vårt land som de flesta inte tänker på. Vi har det värsta torkåret sedan 1955 och för andra året i rad så har Sveriges kvarvarande lantbrukare ett fruktansvärt tufft år. Betena blir sönderbrända och fodret som ska samlas in för vintern torkar bort. Alla jobbar dygnet runt för att bärga så mycket mat det bara går till djuren. Alternativet är slakt, trots att det inte är ett alternativ då slaktköerna är enorma och bara ökar. Flera får vänta in på 2019 innan djuren kan skickas. Valet blir då att nödslakta friska djur som sen bränns. Vilket enormt slöseri med resurser!

Västerås stad skänker nu foder på följande sätt till djuren. Genom att låta bönder slå gräset på kommunala ytor där varje djurägare får “paxa” en yta av cirka 5-6 stycken på totalt 10 hektar (typ 20 fotbollsplaner). Detta för att det ska räcka till fler som har behov. Bönderna får ingen ersättning men får behålla gräset. Mer går att läsa på Västerås sida.

Som invånare, men även som parti, uppmanar vi nu Jämtlands läns kommuner att göra samma sak. Vi hoppas även att media följer upp uppmaningen.

Låt oss hjälpa djuren i torkan!

Hans Boström, Hallen

Landsbygdspartiet oberoende

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel