Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Oklokt att bygga ut för att lägga ner

Utbyggnaden av Preems oljeraffinaderi på västkusten ligger nu hos regeringen för slutligt beslut. De ändringar Preem nu har gjort visar deras oro för att regeringen stoppar utbyggnaden. De kommer även med åtgärder som vi inte vet om de ens är realistiska. '

Att fånga upp koldioxid, transportera den och sedan lagra den i berggrunden, det som benämns CCS, har ännu ingen gjort storskaligt. De få kommersiella CCS-anläggningarna i produktion är där koldioxid pumpas ner i oljekällor för att mer olja ska kunna tas upp. Från vissa håll förs också fram stoppad utbyggnad skulle hota jobben.

Redan 2030 ska vi enligt FN:s klimatpanel halvera utsläppen av växthusgaser. Sveriges Riksdag har beslutat att 2030 ska transportsektorns utsläpp minska med 70 procent och att 2045 ska vi i Sverige vara klimatneutrala. Det innebär då förstås en mycket kraftig minskning av användningen av fossila bränslen. 2045 ska vi i stort sett inte använda några fossila bränslen alls. Det bör rimligen innebära att även produktionen av fossila bränslen ska minska med minst hälften till 2030.

Är det då klok klimatpolitik – eller företagsstrategi för den delen – att först göra en utbyggnad och sedan kort därefter behöva dra ner produktionen till hälften? Och vad händer då med jobben? En ansvarsfull arbetsmarknadspolitik bör vara att nu se till att ersättningsarbeten skapas för dem som är sysselsatta inom företag som är kopplade till fossila energislag och inte låsa in människor i verksamheter som vi vet kommer att försvinna.

Roger Bydler

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel