Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ökad ojämlikhet efter corona

 
Corona: Näringsliv
Visa alla artiklar

I Coronans spår har mycket  uppmärksamhet riktats mot de som har förlorat eller påstått sig ha förlorat stora summor. Men det finns ett annat minst lika stort problem att ta itu med när krisen ebbat ut.

I rika länder bland de kapitalstarka och hos dem som inte haft ett inkomstbortfall har coronapandemin orsakat ett stort konsumtionsbortfall. Detta lämnar en enorm investeringspotential utöver de offentligt anslagna medlen. Det är upp till varje land att bestämma över hur denna potential ska användas. Om detta inte används till nya investeringar försvinner resurserna i en konsumtionsökning för världens rikare delar och en okontrollerad inflation när efterfrågan blir för stor. Samtidigt hamnar de som förlorade sin inkomst utanför och förlorar sina möjligheter till en anständig levnadsnivå. Samma ökade ojämlikhet uppstår om detta kapitalöverskott används till uppköp av  redan existerande värden så som aktier eller fastigheter.

Helt plötsligt vill dubbelt så många ha semesterresor till Thailand fast resebolag och flygbolag har gått i konkurs. Dubbelt så många vill köpa nyare dyrare bilar fast produktionen har stagnerat. Dubbelt så många vill köpa de senaste elektroniska produkterna, mobiltelefoner, elcyklar, möbler eller vad som helst annat. Kaffe, njutningsmedel och mat blir en dyr bristvara då odlarna har gått i konkurs, odlingarna förfaller och transportvägar brister.

Den registrerade inflationen kommer inte att synas lika tydligt eftersom vissa saker kommer att kosta mindre pengar. Många kommer att vara tvungna att sälja sina bostäder, aktier och andra fasta tillgångar. Inflationen framför allt på nödvändiga konsumtionsvaror, innebär i längden ökade inkomstklyftor, både nationellt och internationellt, vilket i sin tur innebär minskad efterfrågan och en framtida depression när stimulansåtgärder har spelat ut sin roll. Även de internationella konflikterna riskerar att bli fler och mer våldsamma.

Kick Leijnse samhällsekonom

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel