Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Oacceptabel vägstandard

Återigen har bilisterna i norra Sverige drabbats av oplogade och dåligt underhållna vintervägar. Många trafikfarliga situationer kan undvikas om vägarna underhålls och snöröjs på rätt sätt och i rätt tid.

Det är inte bara vintervägunderhållet brister. Vägarna i norra Sverige har betydligt sämre vägstandard än i södra delen av landet. Det visar undersökningar som M Sveriges vägombud har gjort.

Under de senaste fem åren har vägombuden kört 20 000 mil årligen på det statliga vägnätet och mätt vägkvaliteten. Trots liknande resultat under de senaste fem åren, görs inga eller knappa investeringar i underhåll och ombyggnad. För perioden 2018 till 2029 har regeringen endast ökat anslaget till vägunderhåll med sju procent. Trafikverket har visat att det krävs minst 15 procent för att bibehålla dagens kvalitet.

Dåligt underhållna vägar innebär längre restider och dyrare transporter. Det är, kort sagt, samhällsekonomiskt olönsamt. Vintertid kommer upprepade synpunkter på halkbekämpningen till vår kännedom. Entreprenörer kör ut för sent och tidsgränserna för prioriterade vägar överskrids med flera timmar. Det har lett till ett flertal svåra olyckor. Nu måste kraftfulla åtgärder vidtas för att vägarna ska uppnå god standard. Ingenstans är vi så beroende av bilen som i norra Sverige där avstånden till service, jobb, kultur och fritidssysselsättningar är långa och där kollektivtrafiken inte är ett alternativ för att vardagen ska fungera.

Riksförbundet M Sverige

Caroline Drabe

Vd

Christer Nyberg

Ordförande Lokalklubb Umeå

Agneta Eklund

Ordförande Lokalklubb Luleå

Per-Arne Berglin

Ordförande Lokalklubb Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel